8. klass rohetehnoloogia jälgi ajamas

10. oktoober 2023 külastas 8. klass Tallinna Lennujaama ja TalTechi. Pikemalt saab põneva õppepäeva kohta lugeda meie kooli kodulehel.

Õpilased arvasid, et lennundus oma olemuselt ei ole keskkonnasõbralik tegevusala  ja oleks huvitav uurida , kuidas  lennunduses  keskkonna  hoidmisega  tegeletakse.

Saime teada, et lennunduses suhtutakse vastutustundlikult keskkonna kaitsmisele  ja pingutatakse iga päev selle nimel ,et oma tegevusega keskkonna mõju vähendada.

1.Tallinna Lennujaam on seadnud endale eesmärgiks saavutada aastaks 2025 süsinikuneutraalsuse.

Keskkonnasõbralikumate ja säästvate lennukikütuste kasutus- vesinikkütused (heitmevabad) ja  sünteetilised  kütused( toodetud  biomassist)

2. Hoonete kütmisel on mindud   gaasiküttelt üle kaugküttele, mis on toodetud puiduhakkest kui taastuvast maavarast ning puidutööstusjääkide kasutamine sooja tootmiseks on kooskõlas ka ringmajanduse põhimõtetega. ​Kasutatakse ka maakütet.

3.Masinaparki uuendades võetakse  kasutusele üha enam elektri- või akutoitel tehnikat. Uuendatakse tehnikaparki .Vähendatakse  fossiilkütustel töötava tehnika hulka ja suurendatakse  elektribusside osakaalu, kasutusel elektrilised tõukerattad  ja elektriautod territooriumil liikumisel.

Fossiilkütuse asemel kasutatakse  olemasolevate  diiselsõidukite tankimiseks taastuvtoorainest  toodetud  parafiinkütust.

4.Taastuvenergia  kasutamine – jätkatakse  päikeseparkide rajamisega lennujaamadesse üle Eesti.  Umbes 40% energiavajadustest  päikeseparkide  abil.

5.Parkimismajas on olemas elektriautode laadimispunktid.

6.Reisijatele  on rajatud  terminali puhta joogivee kraanid, mis aitavad vältida ühekordsete pudelite tarbimist.

7.Jäätmete sorteerimine ja liigiti kogumine .

8. Müra vähendamiseks on võetud kasutusele keskkonnasõbralikke ning vaiksemaid seadmeid, mis aitavad igapäevast mürafooni vähendada. Müra tasemeid jälgitakse pidevalt lennujaama territiooriumil asuvate müra seiresüsteemide abil.

9.Lennuliikluse parem korraldamine . Ebatõhusad lennuliikluse korraldamise süsteemid kahjustavad  keskkonda .  Tõhus lennuliiklus  vähendab kütusetarvet ja heidet.

10.Lennukite õhkutõusmisel ja maandumisel kasutatakse spetsiaalseid juhtimisvõtteid, mis vähendavad kütuse heidet.